7 érdekesség a bécsi adventi vásárokról

Nemsokára itt az adventi időszak, így lassan megnyitnak a karácsonyi vásárok. Ilyenkor sokan indulnak útra Európa egyik legnagyobb adventi vásárára Bécsbe. Itt van 7 érdekesség a bécsi karácsonyi vásárokról.
Bécs adventi vásár 2022 - bécsi karácsony vásár 2022 / 2023

1.  Bécsben az első karácsonyi vásárt több, mint hét évszázaddal ezelőtt tartották, s egyediségét, különleges hangulatát a mai napig megőrizte. 1296-ban I. Albert császár a bécsi kereskedőknek és bolttulajdonosoknak engedélyezte, hogy vásárt tartsanak a városban.

2. 17. században Thomasmarkt néven rendezett vásár volt a későbbi Christkindlmarkt előfutára, ezt mindig a Karácsony és Szilveszter között rendezték. Az általánosabb termékek mellett mint a textíliák és a fűszerek, a Thomasmarkton már mézeskalácsokat és más édességeket is lehetett kapni.

3. Mai formájában a karácsonyt először a Biedermeier korszakban ünnepelték a 19. század első felében. Ekkor a bécsi arisztokrácia már karácsonyfát állított a német tradíciókat követve.

4. A karácsonyi ajándék elterjedése nagyjából a 19. század elejére tehető, ekkor a vásár átköltözött az Am Hof-ba, és ekkor kezdtek el az ételek mellett, kifejezetten karácsonyi ajándéknak szánt termékeket árusítani. A kínálatban leginkább angyalkák, ezüst eszközök, diótörők, gyertyák és egyéb hasznos, díszes tárgyak voltak megtalálhatók.

5.  Mai helyére, a Rathausplatzra 1975-ben költözött a vásár, mai nevén a Bécsi Adventi Varázslat. Semmit sem veszített történelmi hangulatából, s évről évre egyre több látogatót vonz az osztrák fővárosba.

6. Idén a látogatók összesen 873 standnál válogathatnak, a különböző karácsonyi ajándékok között, és kóstolhatnak minőségi borokból készült forralt borokat.

7. Ausztria leghosszabb jászlával ünnepli fennállásának 25. évfordulóját az Altwiener Christkindlmarkt a Freyungon; a monarchia korát idézi a Schönbrunni Kastély előtt felállított elegáns adventi vásár.

Kapcsolódó cikkek

7 érdekesség Berlinről

7 újdonság Berlinről

Itt zajlik a legtöbb építkezés Európában, de mit érdemes még tudni róla?

7 ok, amiért Norvégia nagyszerű ország

7 ok, amiért Norvégia egy nagyszerű hely

Kristálytiszta levegő és mélykék tenger. Ez jellemzi Norvégiát, de közel sem csak ezek miatt gyönyörű hely.

7 érdekesség Horvátországról

7 érdekesség Horvátországról

Egy kedvelt nyári úti célunk Horvátország. De milyen érdekességeket rejt ez a velünk is határos ország?