7 dolog, amit tudni kell a vietnámi emberekről

Vietnám a jó ételekről és a szép tengerpartokról híres. Ez az ország azonban még sok minden mással is kitűnik. Különösen az itt élő emberek jellegzetességeivel, akik az ázsiai tengerparti államok népei közül is kitűnve, szívélyesek, érdekesek, szerények, kalandvágyók.
7 dolog Vietnámról

1. Minden vietnami mopeden közlekedik, de nemigen tudják használni.

A moped mindenféle kivitelben létezik: kicsi, nagy, hangos, halk, szegényes, fényűző, döcögő, berregő. Van azonban egy kis bökkenő: majd mindenkinek van jogosítványa. Sok odavalósi számára a moped a szabadság szimbóluma, mivel egy autó legtöbbjüknek túl drága, kerékpárral pedig nehéz messzebbre eljutni. A turisták is szeretik. Rövidnadrágban és trikóban száguldoznak az utakon – gyakran fájdalmas következménnyel: Sok nyaralót látunk horzsolt sebekkel, amit motorbalesettel szereztek. A kötések alatt sokszor a motor kipufogója által okozott égési sebek lappanganak. Jajj!

2. Nincs semmi, amit ne lehetne a mopeden csinálni.

A vietnámiak utazási stílusa nagyon sajátos, mondhatni anarchikus. Számomra eléggé ijesztő, ami a mopedeken történik. A vietnámi mopedeken is két ülés van, de a vietnámiak ezt nem veszik komolyan, és a kétüléses járgányt előszeretettel használják családi járműként – a papa vezet, két gyerek ül középen és a mama hátul (egy kisbabával a karjaiban). Utazás közben lehet olvasni, narancsot hámozni, frizurát készíteni, körmöt lakkozni. Sőt, Hanoiban még olyat is láttam, hogy egy anya a mopeden szoptatja a kisbabáját.

3. A vietnámiak nem néznek jobbra vagy balra, és állandóan dudálnak.

Akármilyen közlekedési eszközről van is szó, motorról, autóról vagy egyébről, a vietnámi utakon dudálni kell a vezetőnek a túléléshez. Amikor kikölcsönöztem egy mopedet, érdeklődtem a moped világítása felöl. A kölcsönző így válaszolt: „Világítás. Mi az? Itt van a duda, az sokkal fontosabb.” Így magam is rákényszerültem arra, hogy a dudát használjam állandóan. Olyan nagyvárosban, mint Hanoi vagy Ho-Shi-Min város állandó dudakoncertet hallani. És nekem is állandóan a dudán kellett tartani az egyik ujjam.

4. Kora reggeli testmozgással a zsír ellen

A tengerparton élő vietnámiak gyakran korán, a Nappal együtt kelnek fel, és a tengerparton kocognak, futnak, röplabdáznak, tai-chiznak vagy jógáznak. A nyaralók általában nem kelnek fel olyan korán reggel, és nem mennek a partra a kora reggeli órákban testet edzeni. Két nap után én is belelkesedtem, és reggel 5 óra 20 perckor találkoztam társaimmal és a helyiekhez hasonlóan kimentünk a tengerpartra edzeni. Az biztos, hogy a tengerparti homokban történő testedzés nagyon hatékony, felér egy Boot Camp edzéssel.

5. Kapucni és kesztyű nyáron

Mint több ázsiai országban, a vietnámiak is elfedik magukat a Nap elől. A fehér bőr szépségideáljának követői speciális kapucnis kiskabátot és kesztyűt viselnek a mopeden. A kesztyű csak a kéz fejét fedi, ami véd a Naptól, de nem akadályozza az illetőt a motorkar fogásában. Amikor én Hanoiban Uyen barátnőm megkérdeztem, hogy miért tartják ők annyira rossznak a lebarnulást, így válaszolt: „Az ember mindig arra vágyik, ami nincs neki.”

6. Cappuccino, vietnámi tojásos kávé (vagy folyékony tiramisu)

A vietnámiaknak az a tojásos kávé, ami nekünk a cappuccino. Egy erős kávéba felvert tojássárgáját kevernek. Végül is úgy néz ki, mint a cappuccino, forró habos kávé. Valóban nagyon finom. „Csak egy ital van, amit jobban kedvelek”, mondja Uyen: „A tojásos csokoládét.” Jó tudni. Majd legközelebb kipróbálom.

7. Mindig tudják az utat, de az nem mindig a helyes út.

Amikor úton vagyunk, és nem találjuk azt a helyet, ahova el akarunk jutni, ahelyett hogy kérdezősködnénk az úton, inkább egy kávéházat kell keresni, ahol a WIFI-vel a Google Maps-hez tudunk kapcsolódni. A vietnámiak szégyellik, ha valamit nem tudnak. Ilyenkor jön a kedves széles mosoly és elkezdenek beszélni bármiről. Ez pedig nem segíti a tudatlan turistát abban, hogy elérje a célját.

Kapcsolódó cikkek

Brazília érdekességei

Ezeket nem tudta Brazíliáról

7 olyan érdekességgel készültünk, melyeket valószínűleg nem tudta eddig Brazíliáról.

Fedezd fel Európát - 3-4 napos külföldi utak repülővel

Fedezd fel Európát - 3-4 napos külföldi utak repülővel

Amikor a hétköznapi rutin és munka elszakít minket a világtól, a rövid, de gazdag élményeket nyújtó utazások felbecsülhetetlen kincseket rejthetnek.

Luxushotel a Garda-tónál - irány Olaszország!

Luxus Hotel a Garda-tónál - mutatjuk a képeket

A párok kedvenc hotele a Garda-tónál, a Quellenhof Luxury Resort Passeier.