A világ leghíresebb szaunái

A finn szauna már több ezer éve létezik.
A világ leghíresebb szaunái

Ezeket a szaunákat régóta használják húsok gyógyítására, szülésekhez és betegek gyógyítására. Ma Finnországban a szauna a mindennapi élet szerves részét képezi. Sok modern magánlakás rendelkezik szaunával.

A finn szauna jellemzően fából készült mennyezetből és falakból áll. Ezt a szaunát használhatja a nagyközönség vagy magánrendezvényekre. Finnországban sokféle szauna létezik. A leghíresebbek közé tartozik az óriáskerék, az úszó szaunahajó és a szaunával ellátott lakóhajó. Az országban számos vad szaunát is találhat.

Többféle szauna is létezik, köztük a tutaj finn változata, amelyet rönkökből készítenek, és télen a partra húzzák. A szaunák más típusai közé tartozik a szaunával ellátott úszó hajó, amelyet a világ minden tájáról használhatnak az emberek. Ezenkívül vannak vad szaunák, például egy szaunával ellátott óriáskerék, amelyet egy helyi tavon lehet használni.

A különböző szaunafajták közül van egy, amely a világtörténelemben a legnagyobb sikert aratta. Úgy hívják, hogy Sompaszauna, és ez egy ingyenes városi térprojekt. Egy baráti társaság építette a szerkezetet. Érdekes szerkezet, és rengeteg díjat nyert.

Egy másik figyelemre méltó szauna a Kulttuurisauna, amelyet Tuomas Toivonen tervezett. Ez a szauna a tengerre néz. A vendégek két különböző szaunát és egy merülőmedencét élvezhetnek. Mivel a szauna a vízparton található, a terület népszerű a turisták körében. Nyáron a vendégek úszhatnak a Balti-tengerben.

A világ egyik legnagyobb szaunája az Osnabruckban található Event Sauna. Ez egy nagy kelo szauna, amelyet nagy csoportok számára terveztek. Úgy építették, hogy egyszerre 150 ember befogadására legyen képes. A rendezvény típusától függően kis díj ellenében bérelhető.

A finn kormány a szaunát az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára jelölte. A tavalyi évben mintegy hárommillió szauna volt az országban. Sikerével a szauna Finnország második legfontosabb exportcikkévé vált.

A finnek szerint a szauna a szaunázás fontossága mellett a kultúrájuk fontos része is. A szaunában a találkozókat fürdőruhában tartják, és az üzleti öltönyök nem engedélyezettek. A legtöbb találkozó legfeljebb két órára szól. Hagyományosan a szauna volt a legtisztább hely.

Kapcsolódó cikkek

A világ leghíresebb szaunái

A világ leghíresebb szaunái

A finn szauna már több ezer éve létezik.