Mikor érdemes bekapcsolni a klímát az utazás során a szálláshelyen?

Napjainkban már teljesen természetes, hogy ha hideg van fűtjük a lakásunkat, ha meleg van, akkor pedig hűtjük.
Mikor érdemes bekapcsolni a klímát az utazás során a szálláshelyen?

Aki nem rendelkezik még légkondicionáló berendezéssel, az már biztosan tervezi a beszerzését, főként, hogy már fűteni is igen gazdaságos lehet vele.

Kényelemben élünk, a nagy melegben használjuk a klímaberendezést, de egyáltalán nem biztos, hogy szükséges is. Tudjuk ugyan, hogy a kinti hőmérsékletnél csak pár fokkal kellene, hogy lejjebb hűtsük a benti hőmérsékletet, de ha nagy a meleg jól lehúzzuk, hogy hűvös legyen.

A Fujitsu klímák forgalmazásával foglalkozó cégek nagy választékban kínálnak prémium eszközöket. Az interneten több helyen megtalálhatóak, ahol akár szállodákba, éttermekbe, vagy otthonra passzoló darabokat is beszerezhetünk.

A klíma használatának pozitív és negatív hatásai

A kényelmünknek nagy ára van. Minél többet használjuk a klímát, annál többet teszünk a globális felmelegedés érdekében. Nem biztos, hogy azonnal be kellene kapcsolni, számolnunk kellene a környezetünk védelme érdekében azzal, hogy a folyamatos klíma használat káros hatással van a bolygónkra.

Ha nyaralunk, akkor általában napos, meleg helyre utazunk, ahol megint csak szükséges a klímaberendezés. A pihenéshez szükség van a nyugodt, pihentető alvásra ami a hőségben, ami éjszaka sem csökken, lehetetlen lenne a légkondicionáló nélkül. Bizonyos esetekben, vízparton, ahol van egy kis légmozgás a szellőztetéssel lehet pótolni a klíma használatát. Esetenként a folyamatos klímahasználatot szakaszos működtetéssel is lehet használni, vagy az esti időszakban előre lehűteni a szobát majd lefekvés után kikapcsolni azt.

Klímák napelemről

Ma már egyre több a napelem működtetésű klíma berendezés, amely esetben a klímákhoz szükséges energia előállítása már nem terheli olyan mértékben a környezetünket, mint a villamos energia központi biztosításával. Így olcsóbb a klíma használata, azonban ha éppen ezért többet üzemeltetjük a légkondicionálót, akkor a környezetünk védelme érdekében nem tettünk semmit a napelemek használatával.

A technológia fejlődésével egyre fejlettebbek lettek a légkondik is, egyre környezetbarátabb módon működnek, mint a régebbi gyártásúak, mégis használatukhoz energiára van szükség. Az energia előállítása pedig nem kimondottan környezetbarát. Magyarországon egy meleg nyári napon a légkondik kétharmada működés alatt van, így természetesen egyre többször dőlnek meg a napi áramfogyasztási rekordok.

Azok azonban akik folyamatosan használják a légkondicionáló berendezéseket sokkal érzékenyebbek a melegre. Tehát kevesebb klíma használattal nagyobb lehet a meleggel szembeni ellenálló képességünk. Ezért is lenne jó, ha próbálnánk mellőzni a klíma folyamatos használatát, mind az egészségünk, a környezetünk, mind a pénztárcánk kímélése érdekében.

Összegezve

Bizonyos esetekben a nagy hőség idején szükségünk van a pihenéshez és az alváshoz a légkondicionáló használatára, bár a napjainkban már környezetbarátabbak a klímaberendezések, a globális felmelegedés miatt jobb lenne, ha csak a legnagyobb melegben működtetnénk ezeket a berendezéseket.

Kapcsolódó cikkek

Mikor érdemes bekapcsolni a klímát az utazás során a szálláshelyen?

Mikor érdemes bekapcsolni a klímát az utazás során a szálláshelyen?

Napjainkban már teljesen természetes, hogy ha hideg van fűtjük a lakásunkat, ha meleg van, akkor pedig hűtjük.